Planını aylar önce yapmış olduğum bir geziydi. En sonunda tüm hazırlıkları yapıp 1 Nisan 2014 günü yola çıktım. Uzak doğu adı gibi uzak olduğundan Uçak bileti fiyatları da el yakıyor. Bu konuda yaramız var. Tayvan’a direk uçuş yok bu yüzden Güney Kore aktarmalı yolculuk yaptım. Yolculuk aktarma ile birlikte 12 saat sürdü. Tayvan’da elektronik eşyaların ucuz olduğu düşünerek alınacaklar listesi yaptım fakat fiyatlar beklediğim gibi çıkmadı. Çoğu elektronik eşyanın burada üretilmesine rağmen fiyatların düşük olmaması şaşırtıcı.
Taipei şehir merkezinde, balkonundan Taipei 101 binası görünen ve merkeze yakın olan bir stüdyo daire tuttum ve 1 ay burada kaldım. Kaldığım süre boyunca Taipei, Taoyuan, Taichung, Hualien şehirlerini de ziyaret ettim.
Metro ile Taipei şehrinin hemen hemen her yerine ulaşım mümkün. Motor kullanımı neredeyse araç kullanımı ile aynı seviyede, belki daha da fazla. Kadın, erkek, genç, yaşlı herkes motor sürüyor. (Bazı marketlerde motor satılıyor o derece) Denizler kirli ve her şehirde denize girilmiyor. Genelde denize girmek için Hualien şehrine gidiliyor.
Yemek konusuna gelecek olursak ciddi anlamda yemek sıkıntısı çektim. Damak tadımıza uygun yiyecekler bulmak çok zordu. Tabi ki yöresel yemeklerinin tadına fazlasıyla baktım. En sonunda kaldığım yere yakın Subway olduğunu keşfettim ve oradan yemeye başladım. Tatlıları bizim Türk tatlıları kadar şekerli değil. Hatta tatlı diye yemezsiniz. Krispy Kreme Doughnuts Tayvan’da çok meşhur. Buradan Doughnuts almak için 100 metre kuyruk görmüşlüğüm ve zorla o kuyrukta beklemişliğim var.
En çok dikkatimi çeken bir diğer şey ise “Çöp Atmak”. Çöp atmadan önce çöplerini yıkıyorlar. Dışarıdan söylediğimiz yemeğimizi yedikten sonra paketleri çöpe atmadan önce yıkadıklarını görünce çöp kokmasın diye yıkıyorlar sandım. Daha sonra plastik kola bardağı ve pipeti bile yıkadıklarını görünce dayanamayıp “zaten atacaksınız niye yıkıyorsunuz?” diye sordum. Bana verilen cevap “Geri dönüşümden dönüp tekrar kullanılabilir hale geldiğinde yine biz kullanacağız”.
Yaz ayı tam gelmeden gittiğim için şanslıyım çünkü Tayvan’ da nem çok fazla ve hava çok sıcak.
Dünyanın en hızlı asansörü de Taipei 101 Binasında bulunuyor. Bu ünvanından dolayı da Guinness Rekorlarında yerini almış. Yukarı çıkarken basıncı fazlasıyla hissediyorsunuz.
Tayvan insanı sağlığa çok önem veriyor. Park sayısı çok fazla ve her zaman spor yada yürüyüş yapan insanları görmeniz mümkün. Trafik bizim gibi sağ şeritten akıyor. Para birimleri Tayvan Yeni Doları(TWD) 1 TL = 14 TWD ye denk geliyor.
Bir ay sonra kaldığım evden ve bu güzel ülkeden ayrıldığımda biraz duygulandım. Fakat 2015 Nisan sonunda tekrar Tayvan’a gideceğim.
Benim gördüklerimin dışında biraz da genel kültürel bilgiler verelim.
Tayvan’ da Dinler
Tayvan dini çeşitliliğe çok açık. Bunun nedeni çok kültürlü bir geçmişe sahip olduğu için olabilir. Budizm, Taoizm ve halk dinleri Tayvan’daki en büyük üç dindir. Tapınaklarda dinler açıktır ve tütsü, atalara ve tapınaklara dualar, yıl boyunca süren dini bayramlar vardır. Nüfusun çok az bir yüzdesi ise Hristiyandır.
2. Tayvan Gezisi ve Hualien Gezisi Yazılarına bakabilirsiniz.